25 Eylül 2024 Çarşamba

AMASTRİS ANTİK KENTİ AYAĞA KALKIYOR

Çevre ve Kültür Değerlerini Koruma ve Tanıtma Vakfı'nın (ÇEKÜL) Amasra Temsilciliği tarafından düzenlenen 'Amasra Sohbetleri'nin üçüncüsü Özgün Otel Salonu'nda gerçekleştirildi. Etkinlikte Amasra'daki kazı çalışmaları ile ilgili sunum yapan Amastris Kazıları Başkanı Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, keşfedilen stoa yapılarının ayağa kaldırılarak antik kentin bir ören yeri haline getirilmesi için çalışılacağını ve ilerleyen dönemde kentin turizme kazandırılacağını müjdeledi.  Ayrıca etkinlikte bugüne kadar Amasra hakkında en kapsamlı çalışmalara imza atmış bir isim olan ve geçtiğimiz günlerde aramızdan ayrılan Türkiye'nin en önemli tarihçilerinden Necdet Sakaoğlu da saygıyla anıldı.

Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam


Amasra Sohbetleri'nin üçüncüsü ÇEKÜL Vakfı Amasra Temsilciliğinin ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Etkinliğin açılış konuşmasını ÇEKÜL Vakfı Amasra Temsilcisi Hüseyin Çoban yaptı. İlk olarak 'Amasra'nın Hafızası' olarak nitelendirilen ve geçtiğimiz günlerde aramızda ayrılan tarihçi Necdet Sakaoğlu saygı ve rahmetle anıldı. Sakaoğlu'nun kent belleğine yaptığı önemli katkıların yanı sıra yayınladığı tüm eserleri ve ölümünden hemen önceki son çalışmaları hakkında bilgiler verildi. Ayrıca değerli tarihçinin fotoğraf ve videolarıyla hazırlanan bir projeksiyon gösterimi gerçekleştirilerek, Sakaoğlu'nun Amasra'ya dair bir anısını kendi sesinden anlattığı kısa bir film izletildi. İçerisinde Sakaoğlu'nun eserleri ile Amasra hakkında yazılmış diğer önemli yayınların da sergilenebileceği yeni bir kent müzesi kitaplığına ihtiyaç duyulduğu vurgulandı.   




Etkinliğin ikinci bölümünde ise Prof Dr. Fatma Bağdatlı Çam söz aldı ve Amasra Antik Kenti kazı çalışmaları ile ilgili oldukça detaylı ve bilgilendirici bir sunum yaptı. Katılımcıları Amasra'nın tarihi ile ilgili kronolojik bir yolculuğa çıkaran Prof. Dr. Çam, yüzey araştırmalarının sürdüğünü ve önümüzdeki yılın başlarında bugüne dek elde edilen bulguları içeren yeni bir kitabın yayınlanacağını açıkladı.




Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam Amasra'da tarihin tüm katmanlarını içerisinde taşıyan bir yaşamın sürdürüldüğüne dikkat çekerek kentin adeta bir tarih laboratuvarına benzediğini ifade etti. 'Önümüzdeki dönemde Amasra'da bir Roma kentinin ayağa kalktığını göreceğiz' şeklinde değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Çam, bu kapsamda kazı alanında parçalı halde bulunan stoa yapılarının(1) yeniden ayağa kaldırılacağını ve kent turizmine kazandırılacağını müjdeledi. Prof. Dr. Çam vadinin iç kısmında bu kadar iyi korunmuş antik dokunun başka hiçbir kentte bulunmadığına dikkat çekti. İleride Efes Antik Kenti uygulamalarına benzer şekilde Amastris içerisinde dolaşabileceğimizi açıklayan Prof. Dr. Çam kente sadece bunun için gelecek tarih meraklısı yeni bir turist profilinin de oluşacağından bahsetti. Ayrıca ilerleyen dönemlerde Amasra'nın UNESCO Kültür Mirası Listesi'ne alınmasının hedeflendiğini de açıkladı.

Stoa yapılar



Amastris Antik Kenti Kazıları Başkanı Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam sürdürülen kazı çalışmaları ile ilgili olarak hayata geçirilmesi planlanan beş yeni projeyi katılımcılarla paylaştı.
Buna göre ilk olarak stoa yapıları ayağa kaldırılacak. Antik kentin günümüze yansıyan önemli bir bölümü özellikle kültür tarihine meraklı turistler için bir cazibe merkezi haline getirilecek. Bunun yanında Bedesten- Roma Hamamı ziyarete açılacak. Amasra Kalesi'nin iç kısmında bulunan Ceneviz Şatosu'nda kazı çalışmalarına başlanacak. Yine Amasra Kalesi'ne gelen turistlerin kentin binlerce yıllık görkemli tarihi ile adeta büyüleneceği yeni bir müze projesi hayata geçirilecek. Boztepe'de izlerine rastlanan tapınak alanında çalışmalar yapılacak. Ve son yıllarda sel ve su taşkınları ile sık sık gündeme gelen Horhor Deresi ıslah çalışmalarına tarihi dokunun korunması adına katkıda bulunulacak.




Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır da sunumun ardından yaptığı açıklama ile kentin koruma amaçlı imar planından bahsetti. Kentteki restorasyon çalışmalarının ve kamulaştırmaların işleyişi hakkında bilgi veren Başkan Çakır, antik Amasra'nın Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam ve ekibinin değerli çalışmaları ile gün yüzüne çıkarılmasının önemini vurgulayarak, "Amasra'ya hep birlikte sahip çıkalım" sözleriyle konuşmasını noktaladı. 

Soldan sağa: Amasra Belediye Başkanı Recai Çakır,
ÇEKÜL Vakfı Amasra Temsilcisi Hüseyin Çoban,
Prof. Dr. Fatma Bağdatlı Çam 


Açıklama:

(1) Stoa: Antik çağ kentlerinde, halkın özellikle güneş ve yağmurdan korundukları ve dinlendikleri, uzun kenarlarından biri duvar ya da dükkan sırasıyla bir sokağa ya da meydana açılan, önünde bir sütun dizisi bulunan, üstü örtülü, tek ya da iki katlı yapı türüdür. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KUMLUCA'DA BİR HAFTA SONU KAMPI: ARIKAYASI ŞELALESİ SU YÜRÜYÜŞÜ

Önce bir yağmur damlası düştü. Sonra ikincisi... Sonra bir baykuş öttü. Gecenin tam üçüydü ya da ikisiydi... Zamanın akışı o anlarda belli b...