Kuzey Makedonya seyahatimizde Üsküp Havalimanı'ndaki pasaport kontrolünden geçtikten sonra bizi ilk olarak ülkenin en popüler bira markası Skopsko'nun (Ckoncko şeklinde yazılıyor) büyük bir reklam panosu karşıladı. Bir bira sever olarak bu karşılama tabii ki benim çok hoşuma gitti.:) Üsküp ve Ohrid kentlerini kapsayan gezimizde sıcak havanın etkisi ile verdiğimiz kısa molalarda ve yemek aralarında bu ülkede üretim yapan markaların buz gibi soğuk biralarıyla serinlemeye çalıştık.
1 - SKOPSKO (CKONCKO)
Kuzey Makedonya'nın milli bira markası desek yanlış olmaz. Üsküp'ün ana meydanlarında, binaların dış cephelerinde ve şehrin farklı yerlerindeki reklam panolarında Skopsko bira sıklıkla karşınıza çıkıyor. Bu ülkedeki mekanların ve festivallerin en popüler içeceği. Pazar payına bakıldığında da ülkenin bir numaralı bira markası. Kutu ve cam şişede sunulduğu gibi marketlerde 1.3L'lik pet şişelerde de satılıyor. Pilsen familyasından bir lager olan Skopsko'nun içimi oldukça keyifli. İçerisindeki şerbetçiotunun verdiği acılık bence oldukça yerinde ve Türkiye'de üretilen biraların neredeyse tümünde kendini hissettiren alkol kokusunu bu birada hissetmiyorsunuz. Skopsko'nun alkol oranı % 4,9.
Ayrıca soğuk filtreleme sisteminden geçirilmiş, pastörizasyon işlemi içermeyen ve bu sayede taze kalabilen 90 günlük son kullanma tarihine sahip "Skopsko Smooth" serisi de bulunuyor. Oldukça rafine ve ferahlatıcı bir tada sahip bir lager bira olan Skopsko Smooth ise %4,5 alkol oranına sahip.
Skopsko Şişe Fiyatı: 0.5L 60 MKD (Yaklaşık 38 TL/ Ağustos 2024)
Mekanlardaki Fiyatı: 150 MKD (Ağustos 2024)
2- ZLATEN DAB / ALTIN MEŞE
Skopsko'dan sonra en fazla göze çarpan ikinci bira markası Zlaten Dab yani Altın Meşe... Zlaten Dab, %11 malt ve %4,5 hacim alkol içeriği ile hoş bir acılık ve saf bir tat sunuyor. Altın sarısı bir rengi var ve çok iyi köpürüyor. Bana tadı biraz Beck's'i anımsattı. Balkanlar'daki en popüler biralardan biri olan Zlaten Dab birasının 1.5L'lik şişesinin kapak kısmı tıpkı bir şampanya şişesindeki gibi kendine has bir folyo ile kaplı olarak sunuluyor.
3 - KRAL MARKOBu bira ismini 12. yüzyıl hükümdarı Kral Marko'dan alıyor. Geleneksel bir tarife göre üretilen bu bira % 4.5 alkol oranına sahip. İçimi çok çok yumuşak ve bir biraya hoşluk kattığını düşündüğüm o şerbetçiotunun verdiği acılık hiç yok. Bardağı dik tutarak doldururken yoğun bir köpükle de karşılaşmadım. İçeriği aslında neden böyle olduğunu özetliyor: su, bira maltı ve bira mayası. Benim çok tercih edeceğim türden bir bira olduğunu söyleyemem; ama olsa asla hayır demem:)
Not:
-Alkollü içeceklerin fazlası sağlığa zararlıdır.
-'İçki içmek' yerine 'alkol almak' deyimini kullanmak politiktir.
-Alkolizm ile mücadele ile alkollü içki tüketme kültürü ile mücadele farklı şeylerdir.
- Bar, birahane ve meyhane gibi mekanlar bir kültürün parçası mekanlardır.
- Her içki içen insan kötü insan değildir, hiç içki içmeyen insanlar da çok büyük kötülükler yapabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder